mat för fattiga studenter!

Mat för fattiga studenter är en blogg för fattiga studenter. Jag skall på denna blogg redovisa mitt projektarbete, alltså hur man får mat billigt, gott och snabbt!Allt för att få en students vardag att gå ihop!

Fragole al limone - jordgubbar med citron

Publicerad 2012-10-07 17:37:12 i Efterrätter,


Solvarma jordgubbar i all ära men det kan bli lite tråkigt
i längden.  Detta recept marinerar jordgubbarna i citronsaft.

Tvätta citronen noga och torka den. Riv skalet från ungefär halva citronen, var noga med att bara riva det yttersta gula skalet. Dela citronen mitt itu.

Skölj jordgubbarna i kallt vatten och ta bort de gröna. Skär jordgubbarna i halvor och kvartar, beroende på hur stora de är, och lägg dem i en skål.
Strö över socker, citronskal och saften från halva citronen. Rör om försiktigt med två skedar.

Sätt in jordgubbarna i kylskåpet i cirka 1 timme. Rör sedan försiktigt om igen innan du serverar.
 
 

Fruktsallad

Publicerad 2012-10-07 17:30:21 i Efterrätter,

Du kan ha i vilken frukt eller bär som helst!
Här med citron marinad.

1 äpple
1 päron
20 vindruvor
1 apelsin
1 banan

1 citron
1 msk socker eller honung

Dela citronen och pressa ut saften i ett glas.
Blanda ner i socker eller honung.

Skälj äpple, päron och vindruvor. Skär vindruvorna på hälften och
ta bort eventuella kärnor. Skär bort skalet på apelsiner, se till att få bort allt vit.
Skiva apelsinen och skär skivorna i mindre bitar. Skala och skär resten av frukten i små bitar. Lägg allt i en skål.

Häll över citronsaften och bland om ordentligt.
Täck fruktsalladen med plastfolie och ställ den kallt tills det är dags att servera den.
 
 

Spaghetti alla carbonara

Publicerad 2012-10-07 17:27:31 i Kötträtter, Pasta,

Pastans pasta, det rätta receptet!

400 - 500 gram spaghetti
2 msk salt

100 gram sidfläsk i skivor
½ dl riven parmesanost
2 msk smör
2 msk olivolja
3 msk vitt matlagningsvin, några matskedar pasta vatten fungerar också
4 äggulor
Salt
Peppar

Koka upp mycket vatten till pastan i en stor kastrull. Sätt den på medelhög värme.
skär fläsket i tunna skivor. Riv parmesanost.

Lägg smör och olivolja i en stor stekpanna med höga kanter och sätt den på medelhög värme. När det börjar fräsa lite, lägg i fläsket. Rör om då och då medan du steker fläsket tills det fått fin guldbrun färg, men inte bränt eller hårdstekt. Häll i vin och låt det koka upp. Ställ stekpannan åt sidan.

Salta det kokande vattnet och lägg i pastan. Rör om.

Dela på gulor och vitor, lägg gulorna i en skål. Lägg i den rivna osten, en nypa salt och några ordentliga varv med pepparkvarnen. Vispa ihop.

Häll av pastan i ett durkslag när den är al dente.

Lägg pastan i stekpannan med fläsk, häll över äggblandningen och rör om ordentligt.
Ta om du vill några extra varv med pepparkvarnen och riv lite extra parmesanost över alltihop. Servera genast!
 
 

Tagliatelle ai piselli e prosciutto

Publicerad 2012-10-07 17:23:17 i Kötträtter, Pasta,

Min bästa pasta, enkel och supergod!

500 gram tagliatelle
2 msk

100 gram kokt skinka
50 gram smör
2 dl vispgrädde
1 litet paket frysta gröna ärter (250 gram)
salt
svartpeppar
riven parmensanost

Koka upp mycket vatten till pastan i en stor kastrull.
skär skinkan i tunna strimlor.

Smält smöret i stekpannan på medelsvag värme.
Lägg i skinkan och låt den få lite färg.
Häll i grädden och rör om. Häll ärterna i grädden och
låt dem puttra en minut innan du ställer stekpannan åt sidan.

Lägg i salt och pastan i det kokande vattnet, koka till al dente.
Häll av den färdiga pastan i ett durkslag.

Lägg pastan i stekpannan med gräddsåsen. Rör om ordentligt.
Salta, ta några varv med pepparkvarnen och riv massor av
parmesanost över.
 
 

Linguine al Limone

Publicerad 2012-10-07 17:19:39 i Pasta, Vegetariskt,

 
Pasta med gräddigsås med citronsmak.

400-500 gram linguine
2 msk

1 Citron (riv skalet av hela citronen och pressa saften ur halva)
30 gram smör, ca 2 msk
2 ½ dl grädde
½ tsk Salt
1 dl färsk riven parmensanost

Tvätta citronen och riv citronskalet. Dela sedan citronen mitt itu.

Koka upp mycket vatten till pastan i en stor kastrull. Sätt den på medelhög värme

Smält smöret i en stor stekpanna och lägg i det rivna citronskalet och citronsaften.
Häll i grädden, salta, peppra och låt blandningen stå och bubbla i ungefär
5 minuter eller tills den tjocknat lite.

Salt och lägg i pastan i pastavattnet. Koka tills pastan är al dente när du smakar
av den, häll då vattnet i ett durkslag.

Lägg pastan i såsen. Lägg i parmesanosten och blanda, servera genast!  

 

Spaghetti alla Puttanescav

Publicerad 2012-10-07 17:12:13 i Pasta, Vegetariskt,

Horans pastan, men ack så god den är. Det sägs att den kallas så för att det är en  
“ta vad du har “-past, billig, snabb med lite sting, om nu detta är någon förklaring.

400 - 500 spaghetti
2 msk salt

1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl goda oliver
1 peperonicion ( orkade chilifrukt)
1 burk hela tomater
½ dl kapris, ta mindre om du inte gillar det
hackad bladpersilja
ca ½ tsk salt

Häll olja i en stor stekpanna med höga kanter. Sätt den på medelhög värmen.
Skala vitlöksklyftorna. Tryck till oliverna med bredsidan av en kniv och ta ut kärnorna.

Lägg i vitlöksklytorna och peperoncino och stek dem i ett par minuter, tills de är gyllene.
Lägg i tomat, kapris (utan lagen de ligger i) och oliver i stekpannan. Låt alltihop puttra
på medelhög värme i 15-20 minuter. Smaka av med salt.

Koka upp mycket vatten till pastan i en stor kastrull. När vattnet kokar, salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är al dente och häll av vattnet i ett durkslag.

Lägg persiljan och pastan i stekpannan med tomatsås och rör om ordentligt.
Sätt pannan på den varma plattan och låt såsen precis koka upp.
Servera genast, gärna med lite parmesanost!
 
 

Pesto alla Genovesse

Publicerad 2012-10-07 17:07:00 i Vegetariskt,

Pesto från Genova, enkel men sjukt god!

400 - 500 gram Spaghetti
2 msk Salt

1 dl riven parmesanost
1 Kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
½ dl pinjenötter (mandlar går också bra)
1 dl olivolja

Koka upp mycket vatten till pastan i  en stor kastrull. Sätt på medelhög värme

Riv 1 dl parmensanost, plocka av alla bladen på basilikaplanten. Skala vitlöksklyftan.

Lägg vitlöksklyftan och nötterna i mixern och mixa på högsta hastighet i ett par sekunder. Lägg sedan i basilikabladen och mixa igen tills allt blir mos.

Häll i den rivna osten och en liten skvätt olja. Mixa och häll sedan i resten av oljan,
lite i taget. Mixa mellan varven.

Salta det kokande pastavattnet. Lägg i pastan och rör om. Koka pastan tills den är
al dente.

Ta upp lite av pastavattnet i en kopp innan du häller av pastan i durkslaget.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen eller i en uppläggningsskål.
Lägg i peston och ett par matskedar av pastavattnet, rör om ordentligt. Servera med lite extra riven parmesanost.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela